Żywienie niemowlaka
mnu dietadzieci    
         
   

MLEKO MATKI NIEZASTĄPIONE I OPTYMALNE dla noworodka.

mleko matkiWyjątkowość mleka matki polega na jego składzie. Oto podstawowe dane:

  1. Mleko matki zawiera aż 70% białka serwatkowego. Jego skład jest INDYWIDUALNIE "układany" według potrzeb dziecka
  2. Mleko matki jest bogatym źródłem aminokwasów, zwłaszcza tauryny. Jest ona potrzebna podczas trawienia oraz dla prawidłowego dojrzewania układu nerwowego
  3. Bogata obfitość laktozy w mleku matki prawidłowo kształtuje mikrobię jelitową, wspiera prawidłowe wchłanianie wapnia, namnażanie prawidłowych bakterii jelitowych, zapewnia niemowlakowi optymalne pozyskiwanie energii
  4. Tłuszcze w mleku matki są podstawowym i najlepszym źródłem energii malucha. Ich zawartość w mleku jest jednak zależna od diety matki. Natura wytworzyła również mechanizmy dawkowania tego paliwa energetycznego dla komórek noworodka, bowiem udział tłuszczy w składzie mleka matki jest zmienny i zalezy od pory dnia, długości przerw w karmieniu
  5. Jeśli mama zdrowo się odżywia. mleko matki naładowane jest niezbędnymi witaminami, minerałami. Są zapasy witamin K, A, z grupy B i witaminy C. Jest optymalna zawartość wapnia, fosforu, żelaza, miedzi, fluoru, manganu czy selenu.
   
     ZASADY KARMIENIA PIERSIĄ


Aby matka mogła wygodnie karmić piersią, należy przestrzegać kilku podstawowych zasad:

  1. Dziecko zaraz po porodzie powinno nagie trafić na brzuch matki. Ma wrodzony odruch i samo znajdzie pierś i przyssie się do sutka. To bardzo ważny rytuał, którego NIE WOLNO POMINĄĆ na izbie porodowej. Ten moment jest kluczowy zarówno dla matki, jak i dla dziecka. Kształtuje i uruchamia w mózgu matki cały fizjologiczno- hormonalny mechanizm zawiązywania więzi emocjonalnej z dzieckiem. To ma zasadniczy wpływ zarówno na laktację i skład mleka matki, jak i dla przyszłych relacji emocjonalnych z dzieckiem. U noworodka likwiduje niekorzystne napięcia stresu porodowego i zawiązuje poczucie bezpieczeństwa i zaufania oraz więzi emocjonalnej. Badania dowodzą, że te pierwsze chwile mają znaczący wpływ na osobowość i mechanizmy emocjonalne człowieka nawet w życiu dorosłym. Więcej zobacz i przeczytaj tutaj: 
  2. Siara, czyli pierwsze mleko matki po kilku dniach gęstnieje. Jednak to siara jest jedynym " z dobranym indywidualnie przez naturę składem"  pokarmem, który ma zasiedlić florę bakteryjną jelit noworodka. Zawiera ogromną ilość białek, witamin, minerałów, ale i przeciwciał i immunostymulantów co kształtuje przyszłą odporność dziecka.
  3. Zdecydowanie należy unikać szczepienia dziecka czymkolwiek w pierwszych dniach jego życia - właśnie ze względu na to, że zawarta chemia w szczepionkach (tzw adjuwanty) o nie zidentyfikowanym składzie mikrobiologicznym, dewastuje układ nerwowy jelit i mózgu niemowlaka.
  4. Na skład i jakość mleka matki niewątpliwy wpływ ma dieta - zarówno podczas ciąży, jak i po porodzie.Powinna być bogata w jod, wapń, magnez, minerały i witaminy oraz zdrowe tłuszcze nasycone odzwierzęce. Ta ostatnia uwaga ważna jest dla matek stosujących dietę wegańską lub wegetariańską, bowiem z warzyw i owoców nie dostarczymy organizmowi ani wystarczającej ilości magnezu potrzebnego do procesów glikolizy, ani tzw aminokwasów egzogennych (takich, których wątroba nie może sama wyprodukować i muszą być dostarczone z pożywieniem. Mało kto o tym wie i te braki w suplementacji odbijają się zarówno na zdrowiu dziecka, jak i na systemie hormonalnym matki, która produkuje mleko mniej wartościowe dla dziecka. Dobre nasycone tłuszcze odzwierzęce te wszystkie aminokwasy i witaminy oraz minerały zawierają w sobie. Poza tym, stosując dietę o współczynniku BTW (wagowy stosunek białek/tłuszczy/węglowodanó w składzie pokramów) na poziomie 1/3/0,8 , radykalnie zmniejsza się zapotrzebowanie na magnez, poprawia wchłanialność witamin (głównie witaminy C) i minerałów, komórki ciała mają gęstsze i bardziej elastyczne błony. To wpływa na podniesienie ogólnej odporności matki na wszelakie infekcje w trakcie ciąży, jak i po porodzie.
  5. Do karmienia kobieta przygotowuje się przez cała ciążę. Sterują tym hormony - głównie  prolaktyna oraz oksytocyna. Dlatego zdecydowanie warto mieć nie obciążoną oś hormonalną podwzgórze-przysadka.  Odpowiednie procedury detoksykacji pozwalają oczyścić gruczoły piersi od toksyn mikrobiologicznych, metali, substancji chemicznych z kosmetyków i lekarstw. To jednak trzeba zrobić kilka miesięcy przed zapłodnieneim, bowiem w okresie ciąży detoksykacji organizmu NIE WOLNO PROWADZIC ze względu na dobro dziecka.
  6. Warto przed porodem nauczyć się technik karmienia piersią i odciągania pokarmu, poznać wszystkie okoliczności, aby nie dopuścić do bolesnego zapalenia piersi. Doradcy laktacyjni oraz szkoły rodzenia tego uczą i pomagają matkom już po porodzie. 
   
    PO CO KARMIĆ PIERSIĄ ?


Mleko matki to najcenniejszy dar, jaki matka ofiarowuje swemu dziecku. Na początku karmienie może być trudne, szczególnie u niedoświadczonych pierwiastek, jednak cierpliwość popłaca. Dzieci karmione piersią są bardziej odporne na wszelkie infekcje, lepiej się odżywiają i mniej chorują. Są również bardziej spokojne i ten dar matki wpływa na ich życie emocjonalne nawet po kilkudziesięciu latach. Układ odpornościowy dziecka kształtuje się się do około 6 roku życia.I jego stan zależy głównie od diety. Mleko matki jest idealną kompozycją tego, co dziecko potrzebuje w kolejnych miesiącach i latach swego zycia. Na mleku matki dziecko powinno być przez minimum 6 miesięcy a dokarmianie mlekiem matki powinno trwać nawet do 3 roku życia. Dziecko karmione mlekiem matki nie potrzebuje bowiem żadnych innych płynów, ani pokarmów.

Jednak niektórym kobietom nie udaje się "rozkręcić" laktacji tuż po porodzie lub mają zdeformowane poglądy na sam proces karmienia piersią. Była bowiem do niedawna modna rezygnacja z karmienia piersią jako elemen "wyzwolenia" kulturowego kobiety i jej nowoczesności. To takie mody i poglądy formułowane przez lobby przemysłu okołoporodowego, które chce zarabiać na używkach i sztucznych pokarmach dla niemowlaków. Są również sytuacje zdrowotne (np choroba matki czy zapalenie piersi) i organizacyjne Stosują wtedy mleko modyfikowane. jest to jednak ostateczność, bowiem substytut nie dostarczy tego, co dziecku potrzeba. Gwałcone są również naturalne mechanizmy psycho-fizjologicznego kontaktu emocjonalnego dziecko-matka.

   
   

ROZSZERZAMY DIETĘ DZIECKA.

W pewnym momencie nadchodzi czas, by do diety dziecka zacząć włączać inne pokarmy niż mleko (czy to własne matki, czy też modyfikowane).  Oto podstawowe zasady, które należy BEZWZGLĘDNIE PRZESTRZEGAĆ:

  1. Od 7 miesiąca życia można rozszerzać dietę dziecka papkami warzywnymi i zupkami. Stosujemy TYLKO warzywa i owoce ekologiczne bez chemii - najlepiej z własnego ogródka. Zaczynamy od dań jednoskładnikowych i dopiero, gdy widzimy, że są tolerowane, możemy dodać kolejny składnik (inne warzywo), ale też pojedynczo i ostrożnie - nie miksture warzywną od razu.
  2. Owoce mozna dodawać dopiero od 10 miesiąca, ale te lokalne a nie egzotyczna, np banany. Przodkowie bananów nie mieli w swojej diecie podstawowej i mózg nie wykształcił u takiego niemowlaka mechanizmów trawiennych - jest nadto ryzyko niepożądanej reakcji na egzotyczne toksyny obecne  w takim egzotycznym owocu. Zarówno warzywa, jak i owoce muszą być świeże. Taką przekąską zastępujemy południowe porcje mleka matki.
  3. Niektóre dzieci odmawiają jedzenia surowych owoców. W takim wypadku wystarczy je przz kilka minut poddusić.
  4. Do ukończenia 3 roku życia dziecku nie wolno podawać jedzenia dorosłych
  5. Przez pierwsze 3 lata maluch je jedzenie przygotowane przez mamę ze świeżych ekologicznych składników zamiast tych kupowanych ze słoiczków w markecie - a juz bezwzględnie nalezy tego przestrzegać w pierwszym i drugim roku życia
  6. Należy szanować jego naturalne sygnały głodu i sytości i nie przekarmiać dziecka na siłę
  7. Dziecko nie powinno znać smaku dosładzanych kaszek
  8. Dziecko pije wodę zamiast nektarów, soczków czy napojów - bezwzględnie nalezy tego przestrzegać w pierwszym i drugim roku życia
  9. Nie dostaje słodkich biszkoptów, ciastek, czekolady, soczków, owoców, jogurtów czy batoników poza kontrolą rodziców - w pierwszych 3 latach swojego życia  bezwzględnie! Tu potrzeba aktywnej ochrony świadomych rodziców zarówno przed bezmyślną opiekuńczością teściów i dziadków, jak i pań w żłobku czy przedszkolu. ( Rodzice w tym zakresie mogą uciec się do wybiegu, wmawiając samemu dziecku i opiekunom i rówieśnikom w przedszkolu lub w żłobku, że ma ono problemy np. alergiczne lub metaboliczne)
  10. Dziecko troskliwych i świadomych rodziców zna lepsze sposoby na nudę  i świętowanie niż jedzenie
  11. Przechowywanie żywności - Pokarmy należy przygotowywać ze świeżych warzyw i owoców ekologicznych w takiej ilości, by zjeść je od razu. Ca najwyżej można schowac porcję do lodówki, ale zjeść nie później jak następnego dnia.  Owoce i warzywa sezonowe można zamrażać, by je wykorzystać w terminie, gdy nie ma świeżych na działce (zima, wczesna wiosna)
  12. Ograniczać soję, pszenicę i kukurydzę w diecie dziecka do 3 roku życia pod każdą postacią. 

Pamiętajcie, że dziecko naśladuje rodziców we wszystkim - również w tym, jak rodzice zdrowo się odżywiają i bardzo łatwo wyłapuje ich hipokryzję. Szczególnie, jak jego mózg zostanie "zainfekowany" opioidalnym działaniem słodkości.

   
         
     

 

 

 

WSTĄP PO ZDROWIE