Anatomia detoksykacyjna - cz.2 - ENERGIA
  mnu o anatomii    
         
   

energia mEnergia jest dla naszego organizmu tym, co "napędza" naszą materię, czyli powoduje, że działają procesy biochemiczne w naszym organiźmie. Organizm pozyskuje energię w różnoraki sposób, ale podstawowym jej źródłem jest pokarm. 

 

Aby komórki mogły żyć, czyli cały nasz organizm mógł żyć, musimy ciągle dostarczać odpowiednich składników, czyli jedzenia. Nasze pożywienie składa się z trzech głównych składników: 

 

- Węglowodany (skrobia, cukry) - są rozkładane w procesie trawienia pokarmu z wytworzeniem cukru prostego glukozy. Glukoza to główne źródło energii
- Białka. To długie łańcuchy połączonych ze sobą aminokwasów. Są w procesie trawienia najpierw rozcinane na krótsze łańcuchy polipeptydowe, a później na pojedyncze aminokwasy. Aminokwasy są wykorzystywane do budowania białek - zarówno tych strukturalnych (kolagen, keratyna), jak i białek enzymatycznych.
- Tłuszcze (lipidy)Są one w procesie trawienia rozbijane na kwasy tłuszczowe i glicerol.

 - Kwasy tłuszczowe służą do wytwarzania wszystkich błon lipidowych (błon komórek). Lipidy są także dla naszego organizmu zapasem energii. Tkanka tłuszczowa składa się z komórek wypełnionych kropelkami tłuszczu, zmagazynowanymi, aby w okresach braku pożywienia stanowić rezerwuar energii.

Wszystkie  procesy biochemiczne i fizyczne związane z rozkładem pożywienia i powstawaniem innych cząsteczek nazywamy METABOLIZMEM. Tylko prawidłowy metabolizm jest w stanie dostarczyć pełne spektrum składników energetycznych do naszego organizmu we właściwych proporcjach i ilościach, spożytkować dostarczane minerały oraz wytworzyć potrzebne nam witaminy.

 

   
   

ana kata bolizm m

Anabolizm to reakcje związane z tworzeniem i wzrostem tkanek. Z prostych związków chemicznych powstają związki złożone. Aby takie procesy mogły zachodzić, wymagane jest dodatkowo dostarczenie energii. Skąd się ona bierze? Źródłem jest energetyczne wiązanie w związku o nazwie ATP.


Katabolizm to reakcje prowadzące do rozpadów związkówchemicznych na proste cząstki. Podstawową przemianą kataboliczną, zachodzącą w naszych komórkach, jest oddychanie tlenowe komórek. W wyniku tego procesu bogaty w energię związek rozpada się na proste związki z uwolnieniem energii do otoczenia. Podstawą tych przemian katabolicznych jest związek glukoza. Ona też jest bazą naszego jedzenia. Produkty przemian glukozy są źródłem składników, dzięki którym mogą prawidłowo rozłożyć się tłuszcze i białka. Dlatego w pożywieniu musi być dostarczona minimalna porcja cukrów. Słowo MINIMALNA jest tu najważniejsze, bowiem w praktyce dostarczamy go w ilościach nadmiernych i szkodliwych.


   
   

Co się dzieje ze zjedzonymi cukrami (przekształconymi w glukozę), wchłoniętymi do krwi?

Krew dostarcza glukozę do każdej komórki. Dostarczona do komórki glukoza może ulegać dwum przemianom:

                                glikoliza      
- 1) Glukoza ------------->Pirogronian


Glikoliza to podstawowy szlak rozkładu glukozy i zachodzi w cytoplaźmie każdej komórki.

 

                  cykl pentozowy
- 2) Glukoza --------------->szereg związków potrzebnych komórce


Cykl pentozowy dostarcza związków węgla do syntez potrzebnych komórce związków oraz bardzo ważnego przenośnika wodoru NADPH2. Ten przenośnik NADPH2 jest wykorzystywany w syntezie kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Szkieletem węglowym do tworzenia tych związków jest acetylo-CoA powstały w cyklu Krebsa. Jako cytrynian opuszcza mitochondrium (organellę komórkową) i przechodzi do cytoplazmy komórki, gdzie ulega przemianom do pirogronianu i acetylo-CoA. 

 

   
    Analogicznie, jak to pokazano powyżej na układzie pokarmowym, hierarchię od układu do komórki można pokazać na każdym z pozostałych 10 układów naszego organizmu. Na każdym poziomie tej hierarchicznej organizacji mogą działać toksyny. Będą wówczas zakłócać nie tylko pracą wskazanego układu, ale również ujemnie wpływać na pozostałe układy naszego ciała. TO JEST PRZYCZYNĄ CHORÓB PRZEWLEKŁYCH.    
   

 

Jednak nie można traktować wszystkich cukrów obecnych w pożywieniu tak samo. Szybkość wchłaniania glukozy z cukru rafinowanego jest błyskawiczna a wysoki poziom glukozy we krwi zmusza trzustkę do wytwarzania dużej ilości insuliny w bardzo krótkim czasie. Cukry zawarte w roślinach przy obecności błonnika wchłaniają się dużo wolniej i dlatego poziom insuliny w organiźmie nie rośnie ekstremalnie wysoko po spożyciu owoców i soków niesłodzonych.
Wniosek: wszystkie produkty, zawierające cukier rafinowany to trucizny, bowiem spożywane regularnie (słodycze, słodzone napoje, ciasta słodkie) powodują rozchwianie i destabilizację układu hormonalnego . Ważne jest tu słowo "regularne", bowiem nawet niewielkie słodzenie codziennej kawy czy herbaty przyzwyczaja nasz mózg i ośrodek przyjemności, tworząc uzależnienie groźne dla naszego zdrowia. Podobny mechanizm rozchwiania działa w sytuacji charakterystycznej dla podjadaczy-łakomczuchów.

 

   
   

Mitochondria

MITOCHONDRIA-  translacja1to niezwykłe organelle komórkowe (części składowe komórek), występujące we wszystkich komórkach z wyjątkiem erytrocytów (krwinki czerwone). Ich niezwykłość wynika z tego, że mają własne DNA i RNA i mogą się dzielić NIEZALEŻNIE OD DNA JĄDRA KOMÓRKI !!!
U ssaków mitochondria płodu pochodzą wyłącznie od komórki jajowej, czyli matczyne. Plemnik pozostawia wszystkie swoje organelle poza komórką jajową - dostarcza tylko swoje DNA. Najważniejszą rolą mitochondrium jest wytwarzanie ATP (adenozyno trójfosforan). ATP to uniwersalny nośnik energii biologicznie użytecznej. ATP uwalniane jest w procesie katabolicznym. Jest to energia, która może być łatwo dostępna a cząsteczka ATP gwarantuje jej magazynowanie.

   
   

 Adenozyno trójfosforan (ATP) jako nośnik energii

ATPADP składa się z:
- adenina (zasada azotowa)
- ryboza (cykier prosty: pentoza)
- 3 reszty fosforanowe PO4

Między resztami fosforanowymi tworzą się wiązania wysokoenergetyczne. To oznacza, że rozpad takiego wiązania uwalnia duże ilości energii. Ale też w drugą stronę: powstanie takiego wiązania oznacza zmagazynowanie dużej porcji energii.

 

   
   

Fotosynteza jako źródło cukru w łańcuchu pokarmowym

fotosynteza4Fotosynteza to proces syntezy związków organicznych z udziałem światła, które zachodzi w roślinach. Energia słoneczna jest pochłaniana przez barwniki asymilacyjne (chlorofil). Jako wynik wielu skomplikowanych reakcji biochemicznych powstaje glukoza. oraz tlen, który uwalniany jest do atmosfery. Dzieje się to głównie w liściach a ten proces biochemiczny od miliardów lat napędza życie na Ziemi. Jeszcze nikomu nie udało się powtórzyć tego procesu w warunkach laboratoryjnych ! To świadczy o finezji i komplikacji działania naszej natury. Temat fotosyntezy podnosimy w rozdziale o składniku energetycznym ciała człowieka, jako że rośliny są początkowym źródłem energii pokarmowej u ssaków. To pokazuje, że nie jest obojętne dla jakości spożywanych warzyw i owoców, czy hodowane były pod lampami w szklarni, na podłożu hydroponicznym w warunkach zubożenia struktury bakteryjnej korzeni, czy też - jak od setek tysięcy lat - w glebie i pod chmurką i na słońcu. Kupując w supermarkecie błyszczące, dorodne wzrokowo owoce i warzywa, z dużym prawdopodobieństwem JESTESMY OSZUKIWANI, bowiem jest to nie tylko towar niepełnowartościowy i zubożony względem potrzeb naszego organizmu, lecz wręcz TRUCIZNA /pestycydy, antybiotyki, hormony wzrostu, modyfikacje genetyczne obcymi białkami i wiele innych/.

   
   

 

Cukry zawarte w pożywieniu (słodzone napoje, soki, słodycze i ciasta a takze słodkie owoce i niektóre warzywa) są szybkim zastrzykiem energetycznym naszego organizmu. Jednak nie jest obojętne dla zdrowia jakiego rodzaju są to cukry. Zdrowe cukry zawarte w świeżych owocach i warzywach wchłaniają sie powoli, więc wydzielanie insuliny jest umiarkowane. Natomiast spożycie 2 łyżeczek cukru w słodzonej herbacie lub kawie to gwałtowny impuls do układu hormonalnego, który inicjuje produkcję insuliny. Jeszcze większe spustoszenie karcerogenne powodują wszelkiego rodzaju syntetyczne słodziki (uwaga! polecane przy odchudzaniu się) oraz syrop fruktuzowo-glukozowy, który stosowany jest nie tylko w dosładzanych sokach, oranżadach, ale w wielu innych produktach spożywczych.

Powszechnie wiadomo, że nadmiar spożywanych cukrów szybko prowadzi do otyłości. To zjawisko możemy ograniczyć redukując znacząco ilości zjadanych cukrów i białek, bowiem wątroba jest zdolna wytwarzać sama potrzebne nam cukry z magazynowanych aminokwasów.