Toksyny mikrobiologiczne

 

mnu Toksyny Mikrobiologiczne    
         
   

 Ciało człowieka to nie tylko komórki własne, specyficzne dla gatunku ludzkiego. Jest wręcz przeciwnie. Badania naukowe pokazują, że tych stricte "człowieczych" komórek jest raptem kilkanaście procent. Pozostałe 80 -parę procent to są komórki pochodzenia roślinnego, odzwierzęcego, obce bakterie i wirusy. Jesteśmy wręcz zanurzeni w morzu różnorakich mikroorganizmów, które są zarówno w naszym wnętrzu, jak i na zewnątrz. Znakomita większość tych mikroorganizmów na szczęście żyje w cudownej symbiozie z komórkami ludzkimi, tworząc ten cud natury, jakim jest ciało człowieka. Ale są również mikroorganizmy pasożytnicze, toksyczne dla człowieka. Możemy je otrzymać już w życiu płodowym z krwią matki. Codziennie poprzez skórę, z pożywieniem oraz z wdychanym powietrzem wnika do naszego organizmu potężna dawka toksyn chemicznych, mikrobiologicznych i tylko dzięki wydolności naszego układu immunologicznego udaje się nam przeżyć taką inwazję.

 

Toksyczne dla naszego organizmu może być również zachwianie równowagi mikrobiologicznej, która panuje w naszym wnętrzu, a szczególnie w jelitach. Przykładem może być drożdżak Candida, który jest obecny w każdym organiźmie - stanowi składnik flory mikrobiologicznej jelita. Jeśli jednak, skutkiem rozszczelnienia jelita (obecność bakterii Salmonella lub toksyn metabolicznych) nastąpi pojawienie się krwi w jelicie, wówczas obserwujemy radykalny i niezwykle niebezpieczne rozmnożenie się tego grzyba w tej okolicy. Analogicznie, w drugą stronę, po przyjęciu dawki antybiotyków nastąpi obumarcie bardzo wielu organizmów mikrobiologicznych - zarówno tych potrzebnych, jak i toksycznych. Skutkiem zachwiania tej subtelnej równowagi mikrobiologicznej często obserwujemy ekspansję tego drożdżaka, co prowadzi do wielu dokuczliwych powikłań po terapiach antybiotykami.

 

Toksyny mikrobiologiczne dzielimy zasadniczo na 4 grupy:

mnu Pasozyty

mnu bakterie

mnu wirusy

mnu grzyby

W kolejnych rozdziałach tego działu omówimy poszczególne rodzaje wymienionych tu toksyn mikrobiologicznych