Żywność

 

  mnu Zywnosc    
         
   

Twoje ciało staje się tym, co zjadasz

Każdy z nas, rodząc się uzyskał zestaw niezbędnych do przeżycia w nowym środowisku życia cech i umiejętności, zestaw narzędzi odpornościowych, które umożliwiają zarówno przeżycie, jak i dokończenie rozwoju barier odpornościowtch i wykształcenie "dojrzałej" formy i postaci naszych układów i narządów, potrzebnych nam w tym życiu. Dziecko otrzymuje od swych rodziców nie tylko "piękne oczy" czy też zestaw genów, niezbędnych komórce do tworzenia białek (DNA determinują tworzenie TYLKO białek), ale zestaw toksyn, które zakłócają od poczęcia funkcjonowanie jego organów. To są toksyny, które płód otrzymuje w łonie matki wpływające z jej krwią i limfą, później toksyny z jej dróg rodnych (np Candida), którymi może zakazić się podczas porodu i toksyny z mlekiem matki, tudzież szczepionek oraz odżywek dla niemowlaków.

Po zakończeniu karmienia piersią dopływ toksyn do organizmu dziecka niestety gwałtownie wzrasta, gdyż nowocześni i wygodni rodzice karmią swoje pociechy żywnością przemysłowo przetworzoną. Rodzice w okresie przedszkolnym i szkolnym wytwarzają w swoim dziecku określone nawyki i kulturę żywieniową, która rzutuje na funkcjonowanie kolejnych pokoleń.

Medycyna detoksykacyjna stara się ujawniać zagrożenia dla zdrowia i życia, płynące z nieznajomości prawidłowych zasad higieny żywieniowej oraz zagrożeń wynikających z obecności różnorakich toksyn w żywności. Powszechnie uważa się, że toksyczne są związki chemiczne dodawane do produktów spożywczych, oznaczane literką Ennn, gdzie nnn - to katalogowy numer danego dodatku. Niestety, nie jest to prawdą. Zestaw zagrożeń chemicznych i mikrobiologicznych jest znacznie szerszy i dokładniej omówimy go w kolejnych artykułach tego rozdziału naszej czytelni.

 

   
         
       

Żywność